In Nederland overlijden per jaar ruim 16.000 mensen door een plotselinge hartstilstand. Een snelle reanimatie en het gebruik van een AED vergroot het overlevingspercentage met 70%.

Het is bewezen dat het zo snel mogelijk toedienen van een stroomstoot (defibrillatie) de overlevingskans aanzienlijk verhoogt. Daarvoor geldt echter als regel dat elke 3 minuten dat defibrillatie uitblijft, de kans op overleving halveert! Kortom: hoe sneller gedefibrilleerd, hoe groter de overlevingskans.

U kunt een prachtig voorbeeld zien over een snelle AED inzet in de onderstaande youtube video, welke is opgenomen in de Amsterdam Arena tijdens een voetbalwedstrijd.

BHV-ers hebben geen specialistische medische kennis nodig om een AED succesvol te kunnen bedienen. Men kan in principe bij de bediening geen fouten maken, vanwege de duidelijke (corrigerende) instructies die het apparaat in helder Nederlands geeft. Het wordt echter aangeraden om hulpverleners een opleiding tot gebruik van de AED aan te bieden, om ze te leren het apparaat optimaal te bedienen en zo de kans op overleving te vergroten. Naast het leren over gebruik van de AED, zijn ook de reanimatie technieken een wezenlijk onderdeel van de opleiding. Alle BHV-ers kunnen na het volgen van de korte AED cursus de AED probleemloos bedienen.

Bij ons kunt u terecht voor een AED-opleiding/training of de aanschaf van een AED. Wilt u meer informatie of uitleg, klik dan hier.